Logotip Filozofskog fakulteta u Nišu

Категорије питања

Претрага базе

ПИТАЊЕ

Шта је то Google учионица (Google Classroom)?

НАПОМЕНА: Гугл редовно, без најаве, врши мање или веће корекције графичког окружења својих апликација са циљем побољшања корисничког искуства. Може се догодити да слике које прате ово упутство не одговарају у потпуности тренутном окружењу, али неће бити замењене докле год могу да послуже приликом оријентације корисника.

 

Гугл учионица (Google Classroom) је бесплатна wеб услуга и апликација у оквиру Google Workspace paketa usluga. Гугл учионица се користи за лакше креирање, организацију и оцењивање задатака у оквиру одређеног наставног предмета. Такође служи ефикасном дељењу и дистрибуирању датотека и линкова између учесника наставног процеса у циљу одвијања наставе на даљину. Овај wеб алат се ослања на све друге постојеће Гугл апликације и са њима је у сталној вези. Гугл учионици се може приступити са рачунара, таблета и мобилних телефона.

 

1. Како СЕ ПОКРЕЋЕ Гугл учионица?

Наставници и сарадници ће креирати Гугл учионице за сваки предмет и послаће вам позиве да се придружите свакој од учионица за предмет који ћете похађати у одређеном семестру. Позив ће вам стићи на ваш факултетски имејл налог на домену @filfak.ni.ac.rs (погледајте, уколико нисте, питање Шта су факултетски Google Workspace налози и чему служе – активација налога је предуслов за коришћење Classroom сервиса). Учионици се можете придружити једноставно кликом на дугме ПРИДРУЖИ СЕ (JOIN) које ће се појавити у мејлу испод позива. Ово је најједноставнији начин да се придружите учионици.

 

Google Classroom, e-mail poziv

Слика 1
Позив за придруживање учионици

 

Други начин је да покренете апликацију Гугл учионица из Apps менија у горњем десном углу на рачунару (за покретање апликације путем претраживача неопходно је да се најпре пријавите преко @filfak.ni.ac.rs налога):

 

Google Classroom, pokretanje preko apps menija

Слика 2
Покретање Гугл учионице преко Apps менија

 

Алтернативно, можете преузети верзије апликације за мобилне уређаје и унети кôд учионице, уколико сте од наставника у поруци добили кôд, иначе вам ова апликација неће бити доступна у менију. Као и у претходном случају, пријављујете се својим @filfak.ni.ac.rs налогом.

Aпликација за мобилне уређаје на Android, iOS и iPadOS платформама може се преузети на следећим адресама:

 

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.classroom

Google Classroom Android QR code

 

iOS / iPadOS
https://apps.apple.com/us/app/google-classroom/id924620788

Google Classroom iOS QR code

 

2. Оријентација и рад у Гугл учионици

Гугл учионицa састоји се четири одељка доступна у навигацији: Стрим, Школски рад, Људи и Оцене.

Стрим је почетна страна, где се деле коментари, комуницира са наставником, сарадником и другим студентима (налик chat-у, тј. дописивању на друштвеним мрежама) у вези са актуелним и предстојећим активностима у оквиру предмета.

 

Google Classroom, strim

Слика 3
Гугл учионица, одељак Стрим

 

Кликом на Школски рад прелазите на други и најважнији одељак Гугл учионице. Овде ћете налазити задатке, материјале и остале податке за рад у оквиру предмета. Постављени материјали ће вам бити увек доступни, а можете их и преузети из учионице и сачувати на свом уређају. Уз задатке, наставници могу дати и додатна упутства која ће вам такође бити видљива. Урађене задатке које су вам доделили наставници и сарадници постављате у учионицу у оквиру овог одељка, а ту ћете добијати и коментаре и оцене за урађене задатке. Свако постављање материјала или задатка појављује се у стриму, а свима који су у учионици мејлом стижу обавештења о томе шта је постављено. Фајлови који се постављају могу бити различитих формата (Word документи, Power Point презентације, PDF документи, слике, видео клипови). Приликом додељивања задатака, наставници и сарадници могу одредити рок за израду, као и број поена којим се оцењује тај задатак. Кликом на одређену тему, приступићете материјалима и задацима које је наставник поставио у учионицу за ту тему.

 

Google Classroom, školski rad

Слика 4
Гугл учионица, одељак Школски рад (1)

 

Google Classroom, školski rad

Слика 5
Гугл учионица, одељак Школски рад (2)

 

Опција Људи представља трећи одељак Гугл учионице. Он се односи на све чланове Гугл учионице. Чланови Гугл учионице могу бити наставници (професори који раде на датом предмету, асистенти, сарадници) и ученици (студенти који похађају предмет). Преко ове опције наставници могу укључивати, али и уклонити из Гугл учионице студенте (на пример, уколико је неко злоупотребио кôд учионице и проширио корисницима који нису ближе везани за дати предмет).

 

Google Classroom, ljudi

Слика 6
Гугл учионица, одељак Људи

 

Последни одељак Гугл учионице носи назив Оцене. Овде ће наставници евидентирати број поена које је свако од студената остварио на датом задатку, што омогућава увид у напредовање сваког студента и квалитет достављених докумената.

На крају можемо рећи и охрабрити вас да је коришћење Google Classroom апликације врло једноставно, прегледно и јасно и желимо вам пуно успеха у даљем раду!

Најчешћа питања

Најчешће кључне речи